twee heren

Twee heren excurseren door dagelijks land
Wandelen en flaneren langs ’s heren wegen
Goedgemutst en met alle zorgen aan de kant
Kijk om je heen en wellicht kom je ze tegen

Op ontdekkingstocht door het landschap van Wolluk
Verwonderd door alles wat ze tegenkomen
Reizen en mijmeren worden woorden van geluk
Twee heren op stap, twee heren aan het dromen.

over twee heren

Hans Branderhorst en Joep Trommelen zijn op en top Wolluks. Toch verwonderen zij zich nog steeds regelmatig over hun stadje. Over plaatsen, mensen en gebeurtenissen. Daarom gaan zij regelmatig voor Wolluk.nl op excursie, wandelend of fietsend en zich vooral verwonderend. Daarna schrijven ze elkaar brieven met hun gedachten. Hier verzamelen we de briefwisselingen van twee heren.

Beste Hans,

Wat een avontuur, die Objectroute! Ik wist er niets vanaf toen we gingen fietsen, had het ook niet uitgezocht op internet, wilde me laten verrassen. Ik dacht eerlijk gezegd dat het een soort toeristische tocht langs ‘objecten’ in de zin van Wollukse bezienswaardigheden en/of kunstwerken zou zijn. Misschien wel geschikt voor een speurtocht voor kinderfeestjes ofzo... Maar tot mijn verbazing is het een saaie bewegwijzeringsroute. Die begin deze eeuw 165.000 gulden heeft gekost. Toen bedacht de gemeente dat er een aanvulling nodig was op de al bestaande ANWB-borden. Er mochten geen commerciële ‘objecten’ in worden opgenomen. Ergens bedacht iemand een soort ringweg van bestaande doorgaande wegen die min of meer langs de randen van de stad lopen en noemde dat de ‘objectroute’. Langs die route hangen aan lantaarnpalen blauwe bordjes die verwijzen naar sportcomplexen, De Overlaat, Eikendonk, het Schoenenmuseum en meer van dat soort ‘objecten’. Dat had zondermeer nut. Zeker in een tijd dat we nog geen navigatiesystemen in onze auto’s hadden, was een bordje handig. Maar je kunt als bedenker ook te veel bedenken. Want het woord ‘objectroute’ zegt mensen natuurlijk helemaal niks als ze dat op een bordje met een pijltje erbij zien staan. Misschien zijn er een of twee Waalwijkers die zo uit hun hoofd weten wat het is, maar zeker mensen van buiten staan plots voor een raadsel. Ik vond de start van onze fietstocht dan ook een anti-climax, en het was nog koud ook. Maar het werd erg vermakelijk. Niet alleen omdat hoe langer we doorreden, hoe absurder het hele project me voorkwam.

Beste Joep,

Volkomen achterhaald idee uit de vorige eeuw. Het traject tot aan de realisatie van dit project zal ook wel een paar jaar in beslag genomen hebben. Het is algemeen bekend dat de slagvaardigheid van een ambtenarenapparaat, zelfs in deze snelle tijd, het tempo van een boom heeft. Dan reden wij hem een stuk rapper, in een uur.
Zo’n bedenker is natuurlijk een frisse jonge ambtenaar die zijn baan nog als een uitdaging beleeft. In het weekend neemt hij zo nu en dan een periodiek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat mee. En daar in Den Haag zitten ook allemaal van die bedenkers van ambtelijke notities. En zo stapt deze nog montere jongeheer op een maandagochtend het Gemeentehuis binnen, spreekt zijn chef aan en laat hem zijn uitgewerkte plan zien. Die ziet er wel iets in, “want we moeten wel aan de gang blijven”. Geld was er toen nog genoeg et voila, een objectroute is geboren.
Mijn eerste gedachte, en ik ben al geruime tijd op de hoogte van dit ding, ging uit naar een route met bezienswaardigheden in een min of meer kunstzinnige sfeer, monumenten en andere bijzondere zaken. Totdat jaren geleden een satirisch tv-programma er de aandacht op vestigde. Ik hoop dat onze ambtenaar toentertijd toevallig ergens anders naar zat te kijken. En geen werk mee naar huis had genomen.

Objectroute Objectroute